Pojkigt och Flickigt

2010-12-15 @ 12:47:39<3<3
Dagboken, 6 Kommentarer<3<3
Jag funderade på en sak idag. Hur kommer det sig att vi när vi ska koncentrera oss på jämställdhet och genus, bara fokuserar på flickorna? Tänk efter. Hur gör vi när vi är genusmedvetna och arbetar mot könsroller?

Vi tar bort klänningarna från våra flickor, vi ger flickorna mer gröna och blå kläder, klär dem tuffare. Vi säger till flickorna att det är ok att leka med bilar och köper hem flygplan och tågbanor. Vi uppfostrar våra flickor till att bli tuffare och våga ta plats, att inte bli den där lilla snälla som alltid säger "ja tack" och niger försynt. 

Men pojkarna då? I bästa fall kan vuxna säga till dem att det är ok att leka med dockor och i lekköket. Men annars så får en pojke vara precis som han är. En pojke behöver inte ändra på sig bara för att vi blir genusmedvetna. Nej, för det är väl flickorna som ska bli mer som dom? Mer som en pojke för att göra samhället mer jämställt? Är det inte så? Vad är det för fel på att en pojke vill vara mer flickig?

Varför arbetar alla så frenetiskt med att få flickorna mer pojkiga, skulle pojkarna vara bättre än flickorna? Mer värda? Eller varför inte försöka få båda parterna mer lika varandra istället för att försöka få den ena "sorten" att bli som den andra?

Kommentarer
Postat av: Linda

Jag gjorde också ett sånt inlägg för ett tag sedan men postade det aldrig. Jag hade läst massa mammabloggar och genus och de hade BARA flickor och det snackade bara om hur det ALDRIG skulle sätta på de klänninar eller leka med dockor och blabla och det verkade bara handla om att flickorna skulle leka med allt killarna lekte med och inte några saker eller ha några kläder som var "flickigt" och då blir de ju helt fel det också :/

Det är som att sätter man på tjejer snickarbyxor och ger henne en traktor då gör man helt rätt inom genus..sätter man på henne en klänning då låter man de bara vara flickor...

Så det jag har läst om bloggar är bara fokuserade på att deras flickor ska bli mer som pojkar...

Det handlar INGET om att ge dom valmöjligheter som det skriver, för man är väl fan inte genus för man skriver att "får jag en flicka ska hon aldrig få ha på sig rosa" men får jag en pojke ska han få ha på sig det..öööh?

Och flickornas mammor skriver att säger någon att min dotter leker med en killsak kan hon glatt säga " Nej jag leker ju med detta så då är de ju en flicksak också" Alltså som du säger, får man en flicka så är det BARA fokus på att göra henne mer killig typ. Så då blir dej ju som att killar är så mkt bättre och tjejer bör vara som det.

2010-12-15 @ 16:21:22
URL: http://lindamandersson.blogg.se/
Postat av: Linda

Joo jag är likadan, har viljat haft ett Wii länge. Men Alexander säger jämt att de är onödiga pengar för snart kommer kinect ut och där finns det massor bättre med spel, bättre känslighet och bättre grafik. Så om jag inte hade haft en kille som kan så jävla mkt om utveckling o hur de programeras hade jag lätt köpt ett wii ;) Men annars gillar jag att hålla mig till saker jag vet ;) Haha



Och som du säger, jag hade också bara ett märke till mobilen sedan träffade jag herr Alex som kör HTC/android o nu har jag en sådan mobil.

Jag var skeptiskt till det nya, men men det funkade ju bra ändå;p hahaha

2010-12-15 @ 16:25:13
URL: http://lindamandersson.blogg.se/
Postat av: Therese - Hampus & Pontus mamma

Som sagt oftast blir de tjejen som skall "ändras" och bli mer pojkig, för om en kille visar feminina tendenser så är han ju bög.. Allvarligt??!!



Här hemma försökar vi (jag) tänka så neutrallt som möjligt, dock blir inte de steriotypiska bortvalt utan de kommer från båda håll. Docka-bil, affär/kök-verktyg. Ja, de mesta kommer in i detta hus. Dock ingen barbie! Hade inte velat att min tös hade lekt med den typiska barbien heller, så de är inte det att Hampus inte är en tös.



Kläder behöver jag väll inte nämna, här blir de det som Hampus verkar vilja ha i affären, ibland rosa jogginbyxor, ibland svart tröja med Bamse :D



Hur gör ni själva hemma??

2010-12-15 @ 16:44:10
URL: http://nuppi.blogg.se/
Postat av: Therese - Hampus & Pontus mamma

Vet hur frustrerande det är med släktingar som inte riktigt fattar hela grejen med att barnen skall få leka med ALLT!! Jonas föräldrar är väl svårast, men de är ju äldre också. De handlar, bilar och "grabbiga" kläder, för han är ju pojk.



Mina föräldrar är hakat på tåget bra och tänkte efter när de handlar så väl leksaker som kläder till båda killarna och de uppskattas jättemycket.



Förstår inte hela grejen med att

2010-12-16 @ 09:38:08
URL: http://nuppi.blogg.se/
Postat av: Therese - Hampus & Pontus mamma

Förstår inte grejen av att killar i rosa som leker med docker skulle bli homosexuella. Vart kommer denna snedvridna bild ifrån? Då måste ju de motsatta vara att en tjej i blått som leker med bilar blir lesbisk??



Sug på den nöten en stund....



Nä, då är hon häftig, rubust och lite grabbig. Jämlikhet, nopp inte i denna lekhage...

2010-12-16 @ 09:40:47
URL: http://nuppi.blogg.se/
Postat av: Therese - Hampus & Pontus mamma

Inget fel i önskan, men man önskar väll att folk kunde ha lite mer öppna sinnen och vara lite mer öppna för förändring. Allt kan inte se ut som de gjort de närmsta 30 år en, man måste våga gå framåt.

Någonstan måste man vilja sträva efter mer, en attityd förändring om inte annat.

Våga vara individ!

2010-12-19 @ 14:42:29
URL: http://nuppi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0